Klassiska TV-shower

Många vet att Johnny Cash hade en hit med “Ring of fire” i början av 1960-talet. Den har spelats in i otaliga versioner och låten var egentligen en kärlekslåt skriven av June Carter, inför hennes och Johnnys stundande bröllop.

Det som däremot få känner till är att Cash, som en spin-off effekt av hiten, fick en egen TV-show på ABC-kanalen. Detta gav honom möjlighet att invitera musikervänner och berätta anekdoter från sitt turnéliv. Det var ett program där floskler och ytligheter lyste med sin frånvaro och Cash introducerade många okända ansikten för allmänheten.

Varje show började med den sedvanliga hälsningsfrasen, “Hello, I’m Johnny Cash” och sedan följde artistuppträdanden och småprat. Bob Dylan, Linda Ronstadt, Kris Kristofferson och Joni Mitchell är

exempel på några artister som uppträdde här. Sammanlagt spelades 59 avsnitt in.

Hylands Hörna och Melodifestivalen

“Hylands Hörna” bidrog till att öka TV:ns popularitet på 1970-talet. Det här var underhållning för hela familjen och det fanns något i programmet för såväl barn som vuxna. Om du hade smak för glamour och glitter var Melodifestivalen ett givet val. Musikuppträdandena betygsattes framför TV:n av hela familjen och om fel låt vann kunde det leda till hetsiga diskussioner.

Svenska Grammis-galan

Musik bygger på spontanitet och det är inte alltid så viktigt vem som väljs som pristagare på Grammisgalan, därför tar artisterna ofta tävlingsmomentet med ett ryck på axlarna. Det räcker med att de får gratis sprit och mat och kan umgås med sina kollegor. Direktsändningen 2001, då smått onyktra musiker satt samlade vid vitdukade långbord som förväntansfulla ungar på ett barnkalas, blev en svensk TV-klassiker.

Patrik Arve, sångare i Teddybears fick en idé. Om man kommer upp på scenen och tar emot ett pris, varför inte samtidigt ta chansen att snacka lite med svenska folket om vad man tycker om privatiseringar av kommunala bostäder i Stockholm?

Det kan tilläggas att det var sista gången Grammisgalan gick i direktsändning på TV.