Radio

Radio är på många sätt sekundärt när det kommer till att ta del av underhållning, men det finns dock några stora fördelar gentemot TV som medium.

Radion som enhet

Radion används för att mottaga radiovågor på en viss frekvens (Hz). Radions verksamhet är reglerad genom lag av Post-och telestyrelsen. Radions ursprung är omtvistat men i slutet av 1800-talet kom den första tekniken som möjliggjorde överföring av radiovågor från sändare till mottagare. Människan har alltid drömt om att kommunicera via långa avstånd, och sedan urminnes tider har lågor och trumslag utgjort primitiva signaleringssätt. Det kan tänka sig att man till en början ville varna fienden för att komma nära eller helt enkelt för att fira någon händelse. Man kan dock inte uttrycka några djupa tankar via andra sätt än just ord, varför radion har blivit så pass populär.

Man kan uttrycka det som att mycket av tevens innehåll skulle gå förlorat utan radions funktion. Radion idag är förhållandevis liten till storleken, eftersom att det gått att banta ner beståndsdelarna ordentligt. Efterföljare till radion är grammofonen, LP:n, CD-spelaren, MP3:n samt nutida mobiler. De flesta smartphones som säljs idag fungerar som små radioapparater som kan dels spela upp direktsänd radio och dels spela upp förinspelad och lagrad musik.

Radion nuförtiden

Många elektronikmärken har lagt ner sin tillverkning av radioapparater eftersom efterfrågan inte är tillräckligt stor för att vara lönsam. De som kämpar på lanserar radioapparater med lyxiga funktioner såsom Bluetooth-teknik, bärbarhet, vattentålighet, exklusiva material, kalibrerat ljud med flera. Att lyssna på radio idag skall gå överallt och när som helst. Många äldre människor som vuxit upp med radion som en naturlig del i deras vardag kanske fortsätter att lyssna på radio. Unga människor kanske gillar att samla kompisgänget i en park en sommardag för en picnic och för att lyssna på “Sommar i P1”. Andra viktiga radiobolag är NRJ, Mix Megapol, Lugna Favoriter och Rix FM. Sveriges Radio tillhör public service-verksamheten.

Podcasts är otroligt populära och det finns “poddar” för nästan alla smaker och intressen. Man kan lugnt påstå att den moderna radiolyssnaren lyssnar på podcasts, något som troligtvis kommer bli allt mer vanligare.