Statlig eller privat TV?

TV-mediet kan användas för politisk påverkan. En ägare till ett privatägt TV-bolag kan välja ut en kandidat som kanalen ska stödja i valet. Nyhetssändningarna får direktiv att enbart rapportera om den favoriserade kandidaten. På så sätt påverkar man på ett subtilt sätt allmänheten genom att inte informera sakligt om de händelser som äger rum under valkampanjen. På Filippinerna har det blossat upp en strid om TV-kanalen ABS-CBN vara eller icke vara.

Mediamakt i valtider

Det är regeringen som har ansvaret för sändning av TV på Filippinerna, och när TV-bolaget sökte ett nytt 25-årigt licensavtal från regering fick man avslag. Bakgrunden till beslutet är att ägaren till TV-kanalen inte är filippinsk medborgare men i grund och botten handlar det om en maktkamp mellan den sittande presidenten Rodrigo Duterte och privata intressen. Ägaren till kanalen har fria händer att driva sin affärsverksamhet men han måste hålla sig borta från politiken, anser presidenten. Vladimir Putin förbjöd landets oligarker att använda sina pengar i politiska syften när han valdes till Rysslands ledare.

Kunskap är makt

Ska det vara tillåtet för en TV-kanal att ta ställning för ett politiskt parti? I ett val har alla en röst.

Medierna ska informera befolkningen om vilka politiska alternativ de har att välja mellan, därför har statsmakten kontroll över televisionen i många länder. Ett satsning som Kunskapskanalen skulle förmodligen inte existera om det bara fanns privatägd TV.

SVT kostar mycket pengar men eftersom en välutbildad befolkning är bra för landet på längre sikt är det värt priset. I Italien finns det privatägda kommersiella TV-stationer som sänder lättsamma program och har nyhetssändningar som presenteras av fotomodeller. Dessa kanaler ägs av mediamogulen och politikern Berlusconi.

En osäker arbetsmarknad

Medielandskapet förändrades fullständigt när ABS-CBN stängde och 1000-tals anställda blev arbetslösa över en natt. I många fall handlade det om programledare och skådespelare som varit kända över hela Filippinierna. Det är troligen inte denna väljargrupp som kommer stödja Duterte i nästa val.