SVT

SVT (Sveriges Television) är tv:ns flaggskepp. Sedan televisionens intåg i Sverige har SVT varit pionjärer på den svenska tv-kartan. SVT1 eller “ettan” och “Kanal 1” var den första tv-kanalen som allmänheten hade tillträde till. Det är därför självklart att kanalen skall tilldelas en egen artikel.

SVT:s roll i dagens samhälle

Sveriges Television är ett stiftelse-ägt och licensfinansierat företag i Sverige. Ledamöterna i stiftelsen tillsätts av regeringen och dess licensmedel anslås av svenska staten. Från och med januari 2019 betalar alla svenska skattebetalare för SVT:s verksamhet och uppdrag, det vill säga public service. VD är sedan 2014 Hanna Stjärne. Enligt sändningstillståndet ska SVT bedriva en verksamhet som är allmännyttig, oberoende och inneha en stark integritet gentemot politiska och ekonomiska parter och drivkrafter. Speciellt nyhetssändningarna ska förmedlas på ett neutralt och objektivt sett. Ingen part får på något sätt gynnas av public service. Kritik mot SVT:s tillvägagångssätt hanteras av granskningsnämnden för radio och tv. Granskningen kan utmynna i att SVT måste be om ursäkt i direktsändning eller att de får betala skadestånd.

Idag är cirka 2300 anställda inom företagets sfär. Detta inkluderar kameramän, producenter, styrelseledamöter, programansvariga, nyhetsuppläsare med flera. De flesta jobbar så att säga bakom kulisserna och syns inte i rutan. Därför kan folkets ilska ofta riktas mot de som syns i rutan och inte mot dem som i själva verket ligger bakom manus, innehåll och förmedlingssätt.

SVT har moderniserats kraftigt och tillhandahåller de digitala tjänsterna SVT Play och Öppet Arkiv, där gårdagens rapportsändning kan visas ihop med historiska program. SVT är för många en daglig rutin, något som nästan ses på slentrianmässigt. SVT gör också att den svenska identiteten befäster sig i minnet på folk; de får något att skratta åt, gråta åt och prata om tillsammans. Kanske förekommer det även en och annan analys på basis av vad som sagts då SVT har ett ansvar för att förmedla korrekta nyheter.

SVT:s roll i framtiden

SVT kommer förmodligen att fortsätta vara den största aktören på tv-marknaden även i framtiden. De flesta av oss svenskar tittar troligen än idag på den årliga julkalendern, för att inte tala om julafton; vem har inte sett Kalle Anka, Piff och Puff, Snövit, m.fl. och deras förehavanden under denna dag? Varje år brukar en julvärd presentera programmet och tända ljus. 2018 års julvärd på

SVT blir Kattis Ahlström.

I takt med digitaliseringen kommer säkerligen SVT presentera nya moderna sätt att se på tv. Traditionellt tv-tittande är inte lika vanligt numera, förutom vid speciella evenemang. Många tittar på olympiska spelen, fotbolls-EM och fotbolls-VM samt världsmästerskapen via SVT. Det är utöver själva sporten en högtidlig historia där såväl nationalsången som fans hörs högt och tydligt. Sporten är helt enkelt en förenande och allmänmänsklig aspekt som påverkar många på djupet. Man kan titta på SVT på puben också, vilket många sport-fans gör. De vill undermedvetet skapa en kollektiv och hejande atmosfär som skall kännetecknas av glädje.

Vill man själv synas i SVT kan man söka till “Vem vet mest” eller “Go’ kväll”. SVT sänds dygnet runt numera, om inte på tv:n så på internet.